Perspectiva minimalistă a jurnalismului, feminismului și tehnologiei, cu Amalia Mărgărit

Perspectiva minimalistă a jurnalismului, feminismului și tehnologiei, cu Amalia Mărgărit

Am ”întâlnit-o” pe Amalia printre descrierile postărilor sale, care dau contur vizualurilor minimaliste și cu o înclinație spre un feminism asumat, având o tresărire de moment. Se întâmplă oare ca această minunată platformă Instagram să ajute la crearea unor comunități, care în viitor vor schimba modul de viață și de gândire?

Am aflat apoi că urmează să intervievez un jurnalist plin de umor și savoare, cu o viziune futuristă despre tehnologie și fashion, toate îmbinate cu lupta pentru egalitatea femeilor, dar și o preocupare care și-a deschis aripile către tainele marketing-ului digital. Toate acestea exprimate prin vocea Instagram. Apoi am revenit cu picioarele pe pământ și am redactat acest scurt interviu încercând să aflu cât mai multe despre jurnalism, feminism și tehnologie, privite unitar și dintr-o altă perspectivă.

Alexandra Popa: Profilul tău de Instagram se încadrează într-un anumit tipar? Cu ce îți dorești să asocieze oamenii postările tale?

Amalia Mărgărit: Nu știu neapărat cât de mult se repetă tiparul în care mă încadrez și eu, dar evident, există un tipar pentru orice fel de cont și stil. Ca om sunt puțin all over the place și îmi este destul de greu să hotărăsc dacă transmit doar un lucru sau doar o valoare, dar cel mai important pentru mine este să transmit CEVA. Doresc să creez conținut de calitate și poate unei anumite persoane îi va fi util ce scriu pe blog, sau măcar se va amuza/bucura/scârbi. Obiectivul e ca persoanele care citesc ceea ce scriu, sau care aruncă o privire pe contul meu Instagram, să simtă ceva. Hopefully, ceva bun!

Totuși, cum nu pot fi chiar atat de all over the place, pe site și pe contul meu de Instagram, mă focusez, în principiu, pe women empowerment, marketing și tech.  Ce pot spune că găsiți ”mai diferit” este că în stories uneori mai introduc și ceva umor lame, pe stilul 9gag, pentru că în inima mea tot geek rămân. Și plus de asta, îmi place mult să fac oamenii să râdă. Râd și de mine uneori, e ok!

We need to change our mindset from within in order to promote #genderequality ? and stop associating certain expressions, like "fight like a girl", to something negative. The film industry has started to incorporate more and more female leads, women that don't need someone to save them but that can help themselves and also others?. Diana in Wonder Woman, Rey in Star Wars, Eleven in Stranger Things and Okoye in Black Panther are just some of the most recent examples. So I DO fight like a girl, and I kick ass! What woman in your life fights LIKE A GIRL!? In mine, it's definitely my mom!? #grlpwr #sundayinspiration #womenempowerment #wonderwomen #ukblogger #mujeresalpoder #fierce #blackpanther Photo inspiration: @pinterest

A post shared by Amalia Margarit (@ameliemargarit) on

A.P: De unde vine atenția ta pentru jurnalism, feminism și tehnologie?

A.M: De mică mi-a plăcut să scriu și mereu am simțit că mă exprim mai bine prin scris (chiar dacă în limba română am un vocabular mai sărăcăcios decât în spaniolă, deoarece am crescut și studiat în Spania de la 9 ani până aproape în prezent). A fost putin greu să hotărăsc ce doresc să studiez, dar am optat pentru jurnalism atât la facultate cât și la master pentru că mi-am dorit să știu să scriu cât mai corect, cât mai bine și cât mai frumos. Mi-am dorit acest lucru deoarece, prin scris, îmi doresc să pot transmite idei și să ajut la o schimbare în mai bine, dacă se poate.

La master m-am axat pe jurnalismul international și în momentul actual caut ceva fain relaționat cu Social Media Strategies, pentru că o diplomă nu strică niciodată.

În ceea ce privește atenția pentru feminism… hmm, ghici ciupercă ce-i! S-a întâmplat să mă nasc femeie, asa că automat îmi doresc să nu mai existe mutilația genitală sau violența domestică fizică/psihică atât de comună – din păcate – în România, sau inegalitatea la locul de muncă și la capitolul salarii, căsătoriile forțate sau lipsa de acces la educație pentru atâtea fete și femei în lume.

A fi feminist sau feministă nu înseamnă că vrei să înrobești bărbații sau să le furi bărbăția, să susții feminismul înseamnă că îți dorești EGALITATE în orice sferă, între femei și bărbați. Și toți ne-am născut dintr-o femeie, asa că ne afectează pe toți.

Interesul către lumea tech mi s-a stârnit de relativ mică. Pe la 13 ani am primit primul PC și m-am îndrăgostit. Am suferit de microbul MIRC, hi5, Y!Messenger și toate celelalte etape, dar îmi plăcea mult ce oferea “statul pe net”: comunicare, distracție și educație. Am învățat din tutoriale, forumuri sau jocuri, iar lucrurile învățate în adolescență m-au modelat și m-au ajutat să ajung ceea ce sunt acum.

A.P: Care este scopul postărilor tale și ce dorești să transmiți prin acestea?

A.M: Sunt fel și fel de postări, unele mai serioase și despre lucruri importante și, altele, mai “banale” sau care au simplul scop de a amuza persoanele care mă urmăresc și pe mine. Ca valori și principii care mă definesc, am unele foarte clare, dar ca postări pe Insta… este un mix care are de-a face cu ce am scris pe site și postări random despre ce anume mă inspiră în momentul respectiv. Momentan muncesc la o nouă strategie, pentru că am făcut social media marketing și marketing digital până acum – asta fac la job-ul meu – dar nu am fost atât de axată pe Instagram. Este o provocare să îmbini blog cu postări și să fie totul frumos și consistent, dar I’m on it. Clar nu vor mai fi atâtea poze cu mine și o sa încerc să asociez cât de mult se poate site-ul cu contul de Insta.

A.P: Imaginându-ne că Instagram ar face minuni în domeniul marketing-ului, ce ai dori să facă pentru tine?

A.M: Aș dori să pot să trăiesc din scris, la un moment dat, dar de asemenea, mă pasionează lumea marketing-ului și îmi place ceea ce fac la momentul de față, deci rămâne de văzut ce îmi doresc să fac pe viitor.

Totuși, dacă Instagram ar face minuni, nu mi-ar mai păsa de marketing. Mi-aș dori să nu mai fim atât de îmbâcsiți, ca nație. Să votăm oameni care să facă ceva pentru țară, să nu mai fim homofobi, violenți, rasiști, să nu își mai agreseze nimeni soția/iubita/copiii… Nu am crescut în Romania, dar momentan stau aici de un an și ceva și chiar îmi pare rău să observ că având atât de mult potențial, cei care dețin puterea își bat joc de țară și restul rămân într-o letargie profundă.

S-a dus vibe-ul happy happy, joy joy, dar trebuia spus.

A.P: Cum ai ajuns să promovezi feminismul și puterea femeii prin intermediul acestei platforme?

A.M: Rămâne de văzut dacă reușesc să promovez, Doamne ajută! Am cunoscut oameni frumoși de când am început aventura cu contul de Insta și în curând, voi avea pe site o secțiune dedicată persoanelor care mă inspiră și care au ceva de zis. În acea secțiune voi intervieva și bărbați talentați, dar și multe femei puternice și cu o voce proprie, care au multe de împărtășit. Voi da share, bineînțeles, și pe Instagram și asta va fi una din noutățile care sper eu să inspire și să promoveze egalitatea și împuternicirea femeilor!

A.P : Sursele tale de inspirație atunci când postezi ”vizualuri-povești” sunt… ?

A.M: Trebuie să muncesc puțin mai mult la latura asta. Momentan, mă inspiră viața de zi cu zi și starea în care mă aflu la momentul respectiv. În stories poți fi mai natural, mai spontan și să împarți un fel de “behind the scenes” cu persoanele care te urmăresc. Este un feature cam ignorat, dar algoritmul Instagram “premiază” cu ceva mai multă vizibilitate userii care folosesc activ cât mai multe funcționalități ale aplicației! Va urma, pe site, un eBook gratuit despre basic tips pentru un cont Instagram de succes. Muncesc la el la în momentul de față și dacă sunteți interesați de așa ceva… puteți arunca o geană în curând!

Hello pretty people!? So while I'm working on the blog, I thought I'd share some recent photos. Spring is finally here – or so it seems – so I took out of the closet my latest @hm acquisition and went out for a stroll! The dress is super comfy and I love the vintage flower print, I just think it's adorable, and the shape is really flattering!? What recent acquisition are you proud of?! Clothes, gym gear, home decorations, it can be whatever!? ———————————————– Hey oameni frumosi!? Cum inca mai am ceva de munca la blog, m-am gandit sa impart cu voi cateva poze recente. In sfarsit a ajuns primavara si la noi – Doamne ajuta sa nu mai ninga pana in decembrie – asa ca am scos din dulap cea mai noua achizitie de la h&m si am iesit la plimbare! Rochita este foarte comoda si imi plac foarte mult floricelele vintage presarate peste tot. Plus ca forma rochitei e draguta si scoate in evidenta formele, fara a deveni vulgara. Tu cu ce cumparaturi recente te lauzi? Poate fi orice! ? . . . . . . #springclothes #bluedress #flowerdress #hm #ameliemargarit #ukblogger #vscomood #vscoportrait @romanianportraits . . Awesome pictures by @zahaphoto ✨

A post shared by Amalia Margarit (@ameliemargarit) on

A.P: Care consideri că este latura cea mai practică a Instagramului ?

A.M:It’s the place to be: 500 million active daily users petrec timp pe Insta! Latura practică…hmm! Are foarte multe funcționalități și este o aplicație ușor de folosit, nu doar pentru conturile personale ci și pentru cele business ! Ai insights, poți să îți organizezi conținutul de pe desktop prin aplicații partenere Insta. E comod și eficient, datorită milioanelor de useri activi zilnic. În caz că nu folosiți, aplicația Later vă poate face viața mai ușoara, dacă vreți să vă planificați postările. Nu ma plătește nimeni să zic asta, dar eu o folosesc și e foarte practică pentru cine are intenții mai serioase cu Instagram sau pur și simplu vrea să își planifice profilul mai bine!

A.P: Dacă ai lua de la capăt un nou cont de Instagram, ce strategie ai aplica pentru a-l face cunoscut și de impact ?

A.M: Conținut bun, un aspect vizual plăcut, planning al postărilor, descrieri catchy și MULT, MULT engagement cu persoanele care te urmăresc și sunt prezente. Oamenii îți dau ce au ei mai de preț: timpul lor. Dacă nu faci și tu la fel, vei rămâne singur la un moment dat, cu useri care îți dau follow pasiv, dar nu interacționează cu nimic și asta nu este tocmai în regulă dacă vrei un profil de impact. Reciprocitatea este cea mai eficientă metodă pentru a crește și a menține un cont “sănătos” pe Instagram.

Și pentru că nu m-am putut abține, următoarea întrebare ține strict de curiozitatea intervievatorului, iar Amalia ar putea să mă blameze pentru asta. De dragul artei însă:

A.P: Dacă mâine l-ai cunoaște pe Barack Obama, care este întrebarea ”esență” în calitate de jurnalist, pentru acesta?

A.M: Asta o răspund pentru tine. A fost practic the most powerful man in the world, a avut acces la cercuri foarte strânse și ermetice de oameni. A avut acces la tot felul de informații, a trăit într-un mod luxos și a avut tot ce și-a dorit și încă are. După ce a trăit pe culmi, aș dori să știu care crede el că este adevăratul sens al vieții și care crede că este secretul pentru a găsi fericirea. Ce este fericirea? Aș putea să-i adresez întrebări despre cum vede el pericolul ăsta iminent de WW3 și altele poate mai “relevante” și mai jurnalistice, dar…eu rămân la fericire.

Mulțumim, Amalia, pentru scurta incursiune în lumea celor trei fenomene pe care ai ales să le urmezi!

Pe Amalia o puteți urmări mai îndeaproape și pe contul de Facebook.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.